Op vrijdag werden de jaarlijkse sporttrofeeën uitgereikt in Schouwburg Rex.  Eerst werden sporters die het afgelopen jaar een kampioenstitel veroverden op het podium geroepen. Daarna maakte de sportraad de sportlaureaten van 2013 bekend.

De persprijs was bestemd voor Toon Jacobs van BMX 2000 Dessel. Zijn grote droom ging op 14 juli 2013 in vervulling toen hij op indrukwekkende wijze de Europese titel op zijn thuiscircuit in Dessel veroverde.

De trofee van sportverdienste ging naar Mia Van Tongerloo van Vabco Mol Atletiek. Al sinds haar 14de is ze lid van deze club en in 1994 nam ze het secretariaatswerk op zich. Geleidelijk werd ze een wandelende encyclopedie in resultaten, regelgevende voorschriften en procedures. Mia is de sleutelfiguur op alle Vabco-wedstrijden. Met deze trofee volgt Mia haar moeder op: Mariëtte won deze trofee in 1993.

 

Meest beloftevolle jongere werd Thalissa Caers van Vabco Mol Atletiek. Ze eindigde op het Belgisch kampioenschap en op het kampioenschap van Vlaanderen tweede in het discuswerpen en het hamerslingeren. Op het provinciaal kampioenschap werd Thalissa in deze disciplines kampioen.

In de categorie sportvrouw van het jaar ging Laura Stevens van de Beringse Tuimelaars met de prijs lopen. Zij behaalde haar beste resultaten met de rugslag. Ondanks de grote buitenlandse concurrentie won ze goud op de 200m in de Grote Prijs van Wallonië. Later kroonde ze zich tot Belgisch kampioene op dezelfde afstand en pikte zilver mee op de 100m. Er volgden nog tal van Vlaamse en provinciale titels.

Yannick Peeters van de Koninklijke Balen BC werd voor zijn prestaties beloond met de titel sportman van het jaar. Hij behoort tot de absolute top in het veldrijden bij de juniores. Hij sloot 2013 af als provinciaal, Belgisch en Europees kampioen. Voor dit seizoen stond zijn teller op oudejaar op twaalf overwinningen. Hij is nog steeds leider in de Superprestige en in de UCI ranking.

Sportclub van het jaar werd Vabco Mol Atletiek. De club bestaat 50 jaar en is met zijn 600 leden opgeklommen tot de top tien van de grootste clubs. De leden worden gestuurd door een 20-tal trainers en dat leidde tot vele mooie titels en medailles op provinciaal en nationaal vlak. De Europees kampioen duathlon U23 korte afstand komt uit de Vabco-stal, evenals een oriëntatieloper van wereldklasse. De club wist per groep van disciplines, gekwalificeerde trainers aan te trekken. Met hun cursussen Start to Run brachten zij al vele honderden mensen in beweging.

Bart Van Bruggen van hockeyclub Inter Mol kreeg de titel beste jeugdtrainer opgespeld. Bart werd voor deze titel voorgedragen door alle zestien jeugdploegen. Hij is dan ook een zeer gedreven man met een groot hart voor hockey en de voortrekker onder hun trainerscorps.

De cheque van 1 500 euro voor de beste jeugdsportclub was dit jaar voor Koninklijke Wezel Tennisclub.

KFC Mol, Tennisclub Field, Gym Mol en Mol Tennis Club ontvangen elk een subsidie jeugdsportstages van 600 euro.

Vijf clubs krijgen een subsidie grote sportmanifestaties ter waarde van 1 000 euro: Molvoc Mol, Koninklijke Wezel Tennisclub, Mozka, Gym Mol en Tennisclub Field.